sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Sunnuntain leipomukset

Kävipä kerran niin, että päätin tehdä ruispuolukkapuuroa. Tämän seurauksena päädyin seisomaan marketin jauhohyllylle etsimään ruisjauhoja. Löysin pussin, jonka kylkeen kirjoitettu nimi alkoi "ruis-", ja nakkasin sen ostoskoriin ihmetellen, ettei ruisjauhoja saa kahta kiloa pienemmissä erissä. Kotona puolukkapuuron tekoa valmistellessa luin vihdoin nimen kokonaan: "ruisleipäaines". Ups. Onneksi olin samalla kauppareissulla ostanut myös mannahiutaleita, tai olisi jäänyt puolukkapuuro saamatta.

Yksi lopputuloksista
Viime yönä, eli käytännön syistä lopulta tänä aamuna, päätin vihdoin alkaa kuluttamaan tuota hillitöntä jauhomäärää. Ruisleipä ei ole koskaan ollut korkealla tuota-haluan-joskus-kokeilla-leipoa -listallani, mutta ei kai ruisleipäaines-jauhoseoksesta voi muutakaan tehdä kuin ruisleipää? Niinpä aloitin helpon, mutta kovin sotkuisen taikinan teon. Hämmennystä aiheutti se, ettei taikinaan syntynyt minkäänlaista sitkoa. 40 minuutin kohottamisen jälkeen tein taikinasta kolme lähestulkoon leivän mallista könttiä. Uuden 40 minuutin kohotuskierroksen jälkeen leipiä paistettiin vielä 40 minuuttia (240 asteteessa, olin ihan varma että leivät tulevat hiilenä ulos). Yllätys oli suuri, kun nyt vihdoin illasta uskalsin maistaa erehdyttävästi ruisleivän näköisiä könttejä! Olin nimittäin ehtinyt jo lukea netistä arvostelun, jonka mukaan ruisleipäaineksesta tehdyt leipä on ihan ok, mutta ei lähelläkään oikeaa, juuresta tehtyä ruisleipää. Myönnän, että eihän tämä tosiaan ole mikään autenttinen ruisleipä ole. Sen sijaan se maistuu tismalleen samalta, miltä vanhan kotikaupunkini leipomon sihtiruisleipä! Mikä onnen päivä! Sihtiruisleipä on nimittäin ainoa ruoka, jota kotiseudustani todella kaipaan, ja jota mökkimatkalaiset kesäisin diilaavat minulle ohikulkumatkallaan. Olenkin siis äärettömän tyytyväinen ihka ensimmäisiin itse tehtyihin ruisleipiin!

Mug brownie

Testasimme myös pitkän aikomisen jälkeen muki-brownieta. Ja olihan ne ihan hyviä, mutta mikroamisen jälkeen taikinan jämien kupista irrottaminen on varsinainen missio. Mutta ehdoton etu muki-browniessa vaikkapa suklaamuffinsseihin verrattuna on se, että muki-brownieta on vain se yksi viidentoista sijaan. Thumbs up!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti