perjantai 1. elokuuta 2014

Run, it's here!

Jyväskyläläisten vuotuisa massapakoviikonloppu, toiselta nimeltään Neste Oil Rally, on taas koittanut. Hieno tapahtuma, jos pitää lajista. Ainakin luulen niin, itse en ole rallin hienoutta vielä ymmärtänyt. Totuuden nimissä täytyy myöntää, etten ole koskaan seurannut paikan päällä kuin yhtä ratakoetta, jonka totesin kuolettavan tylsäksi. Niin ilmeisesti totesi moni muukin, sillä itselleni jäi päällimmäiseksi fiilis, että ihmiset olivat tulleet paikalle nautiskelemaan anniskelualueen antimista, eivät katsomaan ratakokeita. Vaikka ralli lajina on jäänyt tuntemattomaksi, tapahtuman oheisvaikutukset ovat sen sijaan tulleet tutuiksi viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

Ralleista onneksi selviytyy muutamaa helppoa ohjenuoraa seuraamalla.

1) Mikäli voit, poistu kaupungista jo ennen rallien alkua. Jos poistut tai saavut kaupunkiin kesken rallien, selvitä, missä sen päivän erikoiskokeet ajetaan. Voin luvata, että erikoiskokeiden läheltä et halua ajaa (sanoo hän kokemuksen syvällä rintaäänellä).

2) Tankkaa auto ja tee ruokaostokset ennen kuin rallihinnat astuvat voimaan. Ralliviikolla bensan hinnan nousu on suorastaan maagista.

3) Selvitä asutko varikko- tai erikoiskoealueella. Selvitä tarvitsetko lupalappua autoon alueelle pääsemiseksi. Jos tarvitset, hanki sellainen tai varaudu parkkeeraamaan muutaman kilometrin päähän ja kävelemään loppumatka.

4) Jos et asu varikko- ja erikoiskoealueella, välttele niitä kuin ruttoa. Myös keskusta on pannassa, ellet haluat istua tuntitolkulla terassilla kuuntelemassa, kuinka keski-ikäiset rallimiehet muistelevat nuoruutensa ralleja. Jos kuitenkin menet keskustaan varaudu siihen, että kaikki terassit ovat täynnä keski-ikäistä rallikansaa ja meno muuttuu sitä railakkaammaksi, mitä pidemmälle ilta(päivä) jatkuu.

5) Jos voit välttää varikkoalueen läpikulkua, tee se. Jos et, varaudu kävellen ja pyörällä liikkuessa siihen, etteivät kevyelle liikenteelle aidatut reitit ole niitä suorimpia tai leveimpiä. Auton kanssa riittää, että varaudut jonottamaan.

6. Hanki korvatulppia. Ihan varmasti joku naapureistasi on vuokrannut asuntosa rallikansalle.


Hyviä ralleja niille, jotka niistä aikovat nauttia, ja pikaisia ralleja meille muille!

4 kommenttia:

 1. Turussa minua ärsyttää DBTL. Onhan se kiva, että Turussa on paljon kesätapahtumia, mut hei: joenrannassa festarit kaupunginteatterin vieressä. Viikko sitten oli tämä "ihanuus". Itäinen rantakatu, jota normaalisti pyöräilen melkein päivittäin oli suljettuna ti-su. Läntinen rantakatu pakkautui täytee kävelijöistä ja pyöräilijöistä, jotka matelivat eteenpäin eivätkä osanneet väistää, vaikka soitin kelloa. Olin perjantaina syömässä pizzaa n.puolen kilsan päästä festarialueesta. Musiikki kuului kovalla ja selvästi sisälle asti. Totesin, et onnee vaan niille, jotka ovat itse keikkaa kuuntelemassa. Onneksi en asu lähempänä festarialuetta. Mutta lieveilmiöt toki tulivat meidänkin kulmillemme. Kävelimme leffasta kotiin illalla ja jokiranta oli ihan täynnä pussikaljaihmisiä. Siis niin täynnä, ettei nurmikkoa meinannut näkyä. Maistissa olevia hillujia eksyi meidänkin kadulle ja lähipuistoon normaalia enemmän. Ikkunoita on näillä helteillä kuitenkin pidettävä auki, joten äänetkin olivat sen mukaiset.

  Mut minänhän tietenkin olen sellainen, joka ei tajua hauskanpidosta mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. DBTL kuulostaa myös melkoisen rasittavalta tapahtumalta. Mental note to self: muista ostaa korvatulppia. Tänä vuonna nimittäin ajetaan yksi erikoiskoe Harjulla - siis sillä Harjulla joka on kahden korttelin päässä ydinkeskustasta. Upeasti kaikuivat moottorin äänet meille asti, samoin kovaäänisten selostus.

   Poista
  2. Mut hyvä idea, että menit mökille pakoon ralleja viikonlopuksi :)

   Poista
  3. Joo, niin oli! Oli ehdottomasti kuuden tunnin autossa istumisen arvoista, vaikka tänään väsyttikin. :)

   Poista