lauantai 26. huhtikuuta 2014

Saippuajuttuja

Saippuan tekeminen on houkutellut koko kevään, mutta milloin lipeä tai vaaka oli Hämeenlinnassa, milloin ei vain ollut aikaa suunnitella ja toteuttaa. Viime viikonloppuna näin kuitenkin tilaisuuden tulleen ja pistin saippuapajan pystyyn. Tarkoituksena oli tehdä mietoa kasvosaippuaa, ja lopulta päätin kokeilla jopa kahta eri laskeskelemaani reseptiä.

Ensimmäinen suunnitelmani onnistui ideaalisti ja saippuoista tuli oikein kivan näköisiä, vaikka panostinkin enemmän sisältöön kuin ulkonäköön. Halusin kokeilla saippuassa englantilaisesta ruokakaupasta löytämääni saksanpähkinä öljyä, ja mukaan päätyi lisäksi oliiviöljyä, kookosrasvaa, kaakaorasvaa, riisinlese(?)öljyä ja palmuöljyä (yritän kuluttaa tyhmyyksissä ostamani purkin sisältöä loppuun). Ainesosien määrässä näkyy perusongelmani, eli en osaa tehdä saippuaa vähistä ainesosista, vaan listalla on ainakin viittä eri öljyä tai rasvaa. Kenties jonain päivänä.


Ensimmäinen saippua jähmettymässä silikonisessa leivontamuotissa. 

Toisena saippuana päätin ex tempore kokeilla kasvosaippuaa eri reseptillä. Tässä halusin välttämättä kokeilla tuoretta avokaadoa ja öljyjen osalta mukaan tuli palmuöljyä (samasta syystä kuin ensimmäisessäkin saippuassa), kookosrasvaa, rapsiöljyä, risiiniöljyä ja sheavoita. Jossain kohtaa SoapCalcin lukuja tuijottaessa tuli pienoinen brainfart, ja rasvoja sulattaessa tajusin, että olin juuri upottanut saippuaan 100 grammaa sheavoita. Siinä vaiheessa en kuitenkaan jaksanut alkaa reseptiä enää säätämään, joten annoin pienen taloudellisen lipsahdukseni mennä läpi sormien. Seuraavalla kerralla muistan kenties katsoa, mitä rasvoja laitan reseptiin ja kuinka paljon.


Avokaadosaippua, kun kaikki oli vielä hyvin. 


Toisen saippuan kanssa en kuitenkaan ollut aivan yhtä onnekas kuin ensimmäisen: jossain kohtaa homma meni vikaan ja saippuamassasta erottautui desin verran öljyä massan pinnalle. Saippua on nyt ollut useamman päivän seisomassa pöydälle siinä toivossa, että irronnut öljy imeytyisi siihen takaisin. Mikäli ei, ajattelin viikonloppuna lykätä koko komeuden uuniin ja tehdä saippuan uusiksi kuumaprosessilla. Jännitys tiivistyy, mitä keittiön pöydällä odottaa. :)


Erottunut öljy näyttää kieltämättä siistiltä. 


***

Edit. Totuus selvisi vihdoin, ja uunikeikko odottaa. No, ainakin tulee vihdoin kokeiltua kuumaprosessisaippuan tekemistä. :)


2 kommenttia:

  1. Kuumeniko tuo massa sitten missään vaiheessa huomattavasti? Minulla tulee nykyisin neurootikkona heitettyä kaikki sellaiset "laitan hedelmäsosetta" -saippuat suoraan, ettei massa kärähtäisi. Toivottavasti uunin kautta käyttäminen sai tilanteen pelastettua! Mutta on kyllä aika siistin näköistä tuo öljyjen erottuminen, en ole itse nähnyt tuota koskaan vaan kuullut vain muilta :) Kiva että otit siitä kuvan!

    VastaaPoista
  2. En ainakaan huomannut, että olisi kuumentunut. Tosin fiksusti jätin saippuan jähmettymään keittiönpöydälle aurinkoon, joten ehkä se myötävaikutti öljyn erottumiseen. Onneksi uunin kautta käyttäminen pelasti satsin. :)

    VastaaPoista